lunes, 27 de agosto de 2012

3000 libros y ni uno más

La biblioteca de Samuel Pepys

Samuel Pepys és conegut com un dels més importants dietaristes del segle XVII. Funcionari de la marina anglesa i membre del Parlament, va escriure un diari privat escrit entre el dia 1 de gener de 1660 i el 31 de maig de 1669, escrit de forma taquigràfica. Com a bibliòfil va establir que un cavaller havia de tenir una biblioteca de 3.000 llibres que tractessin sobre les temàtiques d’interès personal del seu propietari. Aquests llibres havien de tenir la rotació necessària per tal que el fet d’incorporar nous llibres impliqués haver-se de desfer d’un nombre equivalent d’exemplars. 

A la seva biblioteca els llibres estaven classificats seguint un criteri estètic i d’optimització de l’espai. Els emmagatzemava en prestatgeries de roure, numerades i protegides amb portes de vidre –la primera vegada que s’utilitzaven portes de vidre per protegir els llibres–. Tots els llibres estaven relligats en pell daurada. En morir, els va llegar al seu nebot, amb instruccions de que un cop aquest traspassés, la biblioteca sencera passés a un dels College de la ciutat d’Oxford, incloent-hi els llibres i els mobles. Hi havia una clàusula per protegir la integritat de la biblioteca: mai es podrà afegir o treure cap dels llibres que en formen part. 

Actualment la Biblioteca es pot visitar. Durant el curs escolar només està oberta de les 14.00 a les 15.00 hores; de finals d’abril i fins a finals d’agost l’horari s’amplia una hora pel matí. 

Diuen que l’experiència d’entrar en aquesta biblioteca és única al món.
.
Publicado en Diari d'un llibre vell, de Xavier Caballé
.

1 comentario:

caraguevo dijo...

Había titulado esta anotación como 3000 y ni uno más. Luego añadí lo de libros, menos mal porque esta es la entrada número 4001 y se hubiese podido entender como que sobran 1000, lo cual me parecen pocas... o no.